Golvvärme – ÄNTLIGEN

Så kom det en helg med plusgrader – ett bra tillfälle att stänga ner värmesystemet i huset och koppla in golvvärmen. Eftersom att jag var säker på att det saknades avstängningskranar hade jag planerat att tömma hela systemet för att kunna grena av det, men när jag städade undan i källaren hittade jag till min överraskning dessa:

Avstängningskranar för värmesystemet!

Avstängningskranar för värmesystemet!

Helt plötsligt blev jobbet mycket mindre då jag inte behöver lufta alla radiatorer i hela huset. Det var bara att stänga av pumpen och bryta strömmen, vrida om alla avstängningskranar för att isolera den på kretsen, och sedan tömma den del av kretsen som pumpen ligger på. Jag hade hittat ett par lämpliga koppel att byta ut mot T-kors, så det gick fort:

Tömma systemet..

Tömma systemet..

Det här med vatten och rördimensioner är ju ett kapitel för sig. Här är det en 22mm kopparledning som jag ska grena av, och till den 25mm PEX-slang jag ska koppla i har jag en R25 invändig gänga. Eftersom att jag inte riktigt bestämt hur jag skulle göra innan blev det att sponanshoppa kopplingar på de butiker som fanns tillgängliga, och någon 22mm/R25/22mm T-korsning finns ju inte i något sortiment, dessutom ville jag ju ha avstäningsventiler på vägen.. så efter att ha botaniserat fick jag nöja mig med en 22mm/R15 invändig/22mm T-koppling, och en R15 utvändig till R20 utvändig adapter på den, på vilken jag satte en avstäningsventil, som i sin tur fick en R20 utvändig till R25 utvändig adapter på vilken jag kunde koppla slangen..

Adaptrar och kranar

Adaptrar och kranar

Planen var att montera shunten i källaren, dels för att få tyst i sovrummet om den skulle väsnas, och dels för att kunna använda samma shunt till resten av golvvärmesystemet i huset när vi installerar det.. Men efter att ha övervägt för- och nackdelar insåg vi att det absolut bästa och snyggaste är att sätta shunten där den är avsedd att vara, på fördelningsenheten..

Shuntmontage

Shuntmontage

Det visar sig att shuntens cirkulationspump är i stort sett helt ljudlös och på detta sätt minimerade vi slangdragningen. Dessutom sparade vi in två avstängningsventiler med R20 och R25 gäng, vilket gjorde att vi kunde skippa ett par adaptrar i källaren, och slapp montera vinklar och don i väggen..

Nu var det bara kvar att dra matningen från värmepump till shunt, men innan jag började dra en massa känslig slang genom öppningen mellan pannrum och utbyggnad ville jag öppna upp den ordentligt först, och för att göra det behövde elen dras om för matningen av värmepumpen eftersom att den var dragen precis där väggen skulle bort..

Efter en halvdags elfix var det kväll, men nu kunde vi köra pumpen som vanligt och få varmt i huset igen.

Ursprungsöppning

Ursprungsöppning

Söndagen skulle golvvärmen kopplas in, så jag började med att hämta bergborren jag använt i somras för att spräcka sten, och började bearbeta väggen under fönsteröppningen som ska bli genomgång till källardelen i utbyggnaden.. Jag var rädd att det skulle bli mycket jobb med att kapa armering och få det bra, men väggen var inte armerad alls – däremot hade man gjutit med vad man hade tillhands – STORSTEN.. Så efter ett par timmars hårt slit var hålet öppet, men mycket damm och sten kvar att bära ut!

Öppet!

Öppet!

Här ska det byggas en trapp så att man enklare kan komma åt stuvutrymmet under utbyggnaden. Först ska dock allt vatten, avlopp och el dras igenom så att vi kan bygga in det som blir ivägen under trappen. Efter en hel del slit med att få ut rasmassorna var det så bara att koppla in PEX-slangen till shuntgruppen och köra igång..

Inkopplat

Inkopplat

Rördragningen blev betydligt snyggare när vi monterade shunten vid fördelaren, istället för att ha slang och rör kors och tvärs i taket. De utbytta avstängningskranarna är även de betydligt smuttare än de jag köpt och hela installationen blev faktiskt helt okej.. Och viktigast av allt, den är tät!

Efter att ha spenderat en halv natt vid fördelaren för att lyckas fylla och lufta av hela golvvärmesystemet var det riktigt skönt att känna att golvet blir varmt! Systemet tappar inget tryck, och det är inga våta pölar på golvet än så länge, så det verkar som att det kan fungera. 🙂

temps

 

Efter ett dygn kan man se att temperaturen håller sig betydligt högre än de 15-16 grader vi hade innan. Nu har utomhustempen varit gynnsam, men det finns gott om utrymme att justera upp värmen. Man ser i grafen på den gröna linjen att vi justerat ned framledningstemperaturen något, och ännu har vi inte monterat termostaterna utan kör konstant flöde i kretsen. Ett dygn senare hade temperaturen i utbyggnadens källare stigit till 13,3 grader och fortsätter stiga, vilket är bra då det betyder att det är varmt och torrt där nere.

Idag har resterande OSB-skivor och golvgips till badrummet införskaffats, så nu ska väggar och golv färdigställas..

Fortsättning följer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Säkerhetsfråga * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.