BolQuad v2 och v3mini

Det var ett digert jobb att printa alla delar som skulle monteras på Quadden, över 80 timmar totalt tog det att skriva ut alla delar..

Efter detta printarbete gick det snabbt att fräsa ut de delar som behövdes och bygget kunde påbörjas..

Började med att plocka ihop styrningen på centrumplattan..

En nätt liten stack med farterglage, flight controller och en power distribution med både 12 och 5 volt för experimentkorten vi ska labba med på maskinen..

Sista utskrifterna blev de centrumdelar som ska hålla ihop hela maskinen..

.. och sen var det legobygge.. Alla delar passade perfekt, men det blev en hel del skruvande..

När maskinen satt ihop var det bara att programmera styrkortet, montera LED-ramper och testflyga..

Maskinen vägde in på 2,2kg, vilket inte skulle vara något problem då jag läst att motorerna levererar 1,5kg thrust per styck, men när maskinen knappt lättade från marken på fullgas började jag kolla upp lite mer.. Det visar sig att dessa motorer levererar cirka 480g thrust per styck, och med dessa propellrar troligen ännu mindre.. Så hela kalaset var inte bättre än en – förvisso rätt cool – bortsfläkt.

Version 2

Vad göra? Eftersom att det börjar vara rätt brådis att få till en plattform att labba med, och det därför inte finns tid med motorbeställningar så är det vikt som ska jagas. Vägde alla utskrifter, och det är lite mer än 700g plast i maskinen, så nästa plan blev följande:

Eftersom att plasten egentligen inte har någon bärande funktion så fräste jag ut 25mm spacers i markisolering och använder 25mm aluspacers för att hålla stabiliteten i maskinen. På detta sätt fick vi ner vikten cirka 500g och maskinen tog till skyarna.. Tyvärr är den ändå för tung för att flyga så bra som vi vill – så det blev att göra en paniklösning!

Version 3mini

För att få till en plattform som är användbar fick jag ta till prylar jag hade hemma, så det blev en mindre variant:

Dessa motorer har en max thrust på över kilot styck, men hela maskinen är betydligt mindre. 5″ propellrar istället för 9″. Men det fick även följden att jag kunde fräsa ut hela plattan i ett stycke, så konstruktionen blev mycket enklare.

Med en tomvikt på 418g flyger maskinen finfint! Kontroll-stacken är densamma som i den stora maskinen så ingenting behövde ställas om, bara ut och flyga:

15 minuter flygtid får man på ett batteri, vilket är tillräckligt för att kunna utföra de tester vi behöver.

Jag kommer att återuppta arbetet med version 1 när jag får tid till det, men när vi nu har en plattform så brinner det ju inte i knutarna så att säga..

Ny design, nya leksaker

Nu börjar det vara ett tag sedan det skrevs någonting här, och jag ska ta och samla ihop lite bilder och lägga upp en uppdatering vad gäller husbygget såsmåningom.. Det har varit sommar, och då gör man helst annat än att sitta inne framför datorn, även om sommaren varit både kall och regnig..

Vi har ändå hunnit flyga lite racequad i sommar, och iom det har vi hittat några brister i chassiet, mest att det inte håller när man kraschar ordentligt upprepade gånger. 3mm glasfiber är inte tillräckligt hållbart för den misshandel vi utsätter maskinerna för. 😉 Lösningen var att kika på 4mm kolfiber istället, men eftersom att kolfiber är bra mycket dyrare så ville vi inte fräsa en hel platta i form av det tidigare chassiet, utan vi tog fram en lösning med utbytbara armar.

Löstagbara, utbytbara armar

Eftersom att man får räkna med att en maskin går sönder varje gång man flyger, så behöver man enligt en polare minst 4st.. men vi börjar med två.. Som synes blir det en grön och en rosa:

Jag hade hunnit beställa ett SPRacing F3-kort från banggood innan jag hittade Omnibus F4 med inbyggd OSD, PDB, strömmätning och en massa lull-lull som är trevligt att ha, så jag passade på att sätta nya controllers i båda maskinerna.. dock visade det sig att även detta SPRacing F3-kort var trasigt från fabrik (beställt ett tidigare som inte heller fungerade) så nu överger vi de korten helt.

Fasning för skruv

Det blev riktigt smutt att fasa ner skruvarna som håller armarna i fiberplattan. Dessutom minskar man risken för att någon ledande yta ska komma åt skruven och kortsluta maskinen, både form och funktion alltså.

Minimal stack

Detta är allt som behövs i stacken nu. Längst ner ett RacerStar 4x30A ESC, och ovanpå det en Omnibus F4 flight controller, och längst upp en platta för mottagare..

Hela stacken på plats

Resultatet är två mycket välflygande maskiner, men iom att jag fick en trasig FC så flyger den rosa fortfarande med en gammal Naze32 controller. OSD:n på den nya F4:an är en riktigt trevlig feature, och den gröna är numera favoriten som flyger oftast..

Ny miniquaddesign

Det blir en snabbpost här bara för att få ut filerna till nedladdning, en mer utförlig beskrivning kommer senare.

Quad V2

 

Här kommer filerna som behövs för att tillverka denna tingest, chassieplattorna i DXF-format för fräsning, plastdetaljerna i STL-format för utskrift..

chassie_bigmotor

Chassieplattorna i 3mm fibermatieral för standardmotorer med 16/19mm delning M3 skruv (mainbody_largemotor.dxf) och små motorer med M2 skruv.

 

batterymountPlastdetaljer för 3D-utskrift

 

 

 

 

 

Tyvärr köper inte min wordpress .stl och .dxf filändelser, därav zip-arkiven. Ska fixa det, det är på att-göra-listan.

DXF filerna med ramen skiljer för vanliga motorer med 16/19mm delning och småmotorer med mindre delning och M2-skruv (som jag hade hemma när jag gjorde ramarna), så skär ut rätt ram för dina motorer.

Plastdetaljerna består av en övre- och en undre batteriplatta. Dessa behövs, samt om man vill använda kamera – ett av kamerafästena i zipfilen för plastdetaljer. Beroende på om man har en chip-kamera eller en 1177 eller liknande finns där olika alternativ. Båda kamerafästena som heter _top rymmer även en gopro eller klon därav, medan 1177_stack mount monteras framför stacken för att ta mindre plats på toppen.. Dessa kommer med all sannolikhet att revideras.

250 kameraquad med BL gimbal

Ikväll har jag fräst, skrivit och monterat lite. En komplett bygganvisning kommer när denna är klar och testad.

Parts

Med en kamera monterad ser det ut nåt såhär:

MiniQuad

När kameran tiltar kan vänster propeller ta i gimbalen, så jag skrev ut en 10mm höjningssats till främre motorerna och nu går den fri oavsett hur man vinklar kameran. Den är ca 70 gram tyngre än race-quadden, så förhoppningsvis ska den flyga utan större problem.

Tyvärr snodde sonen mina fartreglage, så jag får vänta på leverans innan denna kan testflygas..

250 kameraquad med BL-gimbal?

Eftersom att racingquaden flyger så kopiöst bra och en nackdel med de andra maskinerna jag har är att de faktiskt tar upp en hel del plats, så tänkte jag göra ett experiment och se om man kan få en 250-size att duga till lite GoPro-filmande.

Designade upp denna:

250 with gimbal 1

Vilket är en 250-size quad med samma setup som racern, förutom att denna ska begåvas med GPS för att kunna stå helt still utan input från mig. Dessutom är där en inbyggd 2-axlig BL-gimbal i nosen, byggd för att ha en GoPro 3:a monterad.

250 gimbal 2

Som synes är gimbalen vibrationsdämpad med standard DJI-dämpgummin för att få bort diverse vibrationer från filmen.

preview_2

Nu blir ju denna såklart en hel del tyngre än racer-quadden, så vi får se om och hur den flyger, så snart jag fräst ut den och lött ihop den..

Testflygning av StereoQuadden

Har fått ihop maskinen tillräckligt för att göra en första testflight. Som vanligt med Ardu-korten behöver man justera PID:arna en del för att den ska flyga bra. Just nu har jag för högt instälda P:n, så den oscillerar en del.. Kameragimbalen korrigerar bra, förutom de värsta oscilleringarna, men de ska ju bort så gimbalen får godkänt betyg tycker jag.. 😉

 

Varning för det tjutande ljudet från Gimbalmotorerna dock..

Armar och kameragimbalelektronik

Nu börjar det ta sig, armarna har blivit pinnade för att inte lossna från snabbkopplen och när man monterar dem börjar det likna en färdig maskin:

WithArms

Ikväll har även kameragimbalen fått sig lite kablage och ett styrkort, kvar är att programmera styrkortet och koppla över radiosignaler från mottagaren till gimbalkortet för att kunna styra vinkeln på kameran från radion.

Gimbal

Jag har även skrivit ut ett fäste för videoskärmen så att man får allt i en enhet:

Monitor

Nu ska det vara enklare att flyga och kolla vad kameran ser under tiden. Alla motorer får ström när man kopplar i den, och det verkar ju lovande. Nästa steg är att koppla i radiomottagaren och börja programmera styrkort och att kontrollera att allt snurrar åt rätt håll..

Stereoquad, landningsställ och kameragimbal

Nu börjar det ta sig. Samtliga motorer och fartreglage lödda, landningsställ utskrivet och monterat och kameragimbalen är komplett, sånär som på kabel och styrkort vilket ska monteras snart..

Gimbal

Kameragimbal för 2st GoPro 3+ kameror..

Motorer

Motorer och reglage lödda, med snabbkoppel för att kunna rycka loss armarna vid transport.

Progress

Status i nuläget. Nu ska styrkort till gimbalen monteras och kalibreras. Det ska matas med 3s från 4s accen som driver farkosten. Resten av motorerna ska pinnas och monteras, elen ska lödas och kontrollerkort med GPS monteras.. sen börjar det vara dags för testflygning.. snart så. 😉

Stereoskopisk mini-quad

Har fått lite frågor rörande mitt nya Quadcopterprojekt, så det är väl lika bra att avslöja lite om vad jag håller på med.

Fick en liten idé om att filma stereoskopiskt, alltså för 3D film, när vi var och körde i Albanien, och eftersom att jag dragit på mig prylar för att bygga en quad så var det ju bara att börja cadda lite. Nu har jag kommit en bit, det saknas lite småprylar ännu såsom landningsställ, men såhär ser det ut för tillfället:

1 2 3

Allt som är orange skrivs ut på 3D skrivaren som jobbar fulltid just nu:

IMAG4633 IMAG4634

Det blir riktigt fin kvalitet på prylarna som den nya kosseln matar ut, och jag tänker fixxa ett likadant rail-system under min nuvarande Y6:a så att kameragimbalsen går att flytta mellan maskinerna. Railen ska även få vara infästning för landningsstället som ska till.

Lite fakta om maskinen då:

  • Hobbyking Propdrive 28-26 1000kv motorer
  • 20A Afro SLIM escar i bommarna
  • Löstagbara armar, en skruv och dra ut bara
  • ArduCopter styrenhet – till att börja med, med telemtri och GPS
  • Fullt lagrad brushless kameragimbal för 2 GoPro Hero 3+ kameror
  • 3-4s LiPo, vi får väga in och se vad som fungerar bäst när maskinen är klar för test

Varför armarna är vinklade? Ville testa, och för att få dem ur bild lite mer när man filmar.